De forskellige øltyper vi kender i dag, har alle deres oprindelse i forskellige regioner i verden. Det er kultur- og klimamæssige faktorer der har betydet, at en bestemt øltype har sin oprindelse i en specifik region.
Blandt andet opstod "Irish Dry Stout" som øltype, da man i det engelske rige påførte skat på malt, hvilket de irske bryggere ikke kunne betale. Da de ikke længere kunne benytte malt i ølbrygningen, valgte de at anvende ristet uspiret byg i stedet og hermed opståelsen af Irish Dry Stout.
De forskellige øltyper kan inddeles i følgende regioner.
Australien: Sparkling Ale.
Belgien: Gylden Ale, Klosterøl, Tripel, Our Bruine Saison, Lambic, Dubbel, Witbier.
Birmingham-området: Mild Ale (Brown Ale).
Burton-Upon-Trent: Pale Ale, India Pale Ale.
Danmark: Classic.
Dortmund: Dortmunder.
Düsseldorf, Münster og Hannover: Altbier.
Franken: Rauchbier, Kellerbier.
Irland: Irish Dry Stout, Red Ale.
Kulmbach: Eisbock.
Köln: Kölsch.
London: Porter, Imperial Stout.
München: Helles, Märzen, Doppelbock, Weizenbier, Bock.
Nord-Pay de Calais: Biére de Garde.
Plzen: Pilsner.
Skotland: Skotsk Ale.
Thüringerwald: Schwarzbier.
USA: Californian Common, Steam Beer.
Wien: Wiener.